Hvad kan vi være opmærksomme på?

Hvad er vigtigt?

Der har været efterspørgsel på et prægnings-skema / socialiserings-skema, eller kort sagt:

en liste over ting man med fordel kan præsentere sin hvalp for. Derfor har vi lavet et skema, med udgangspunkt i det vi starter op hos os. Det er som tidligere beskrevet i bloggen her, vigtigt at vide at prægningsperioden fortsætter efter flytningen hjem til dig/jer, faktisk frem til omkring når hvalpen er 16 uger gammel.
Hvis vi præsenterede hvalpene for alt, i fuld og færdig version, så ville det være flooding, og som begreb er det modsat shaping og tilvænning. Flooding er at udsætte sanserne for mere end de kan rumme, og det kan give bagslag.

 

Eksempel på flooding:

Det nemmeste eksempel at forstå er et eksempel med en hest. Hesten er et flugtdyr. Den er ofte bange for ting der bevæger sig, flagrer og lignende. Man kan gøre det at man så binder balloner fast på hesten. Den vil på et tidspunkt opgive at flygte, stå stille og acceptere sin skæbne. Når den har gjort det kan man begynde at træne med den, fx at gå frem mens der er bundet balloner op på den. I vores øjne er det et overgreb, man risikerer traumer, og det er ikke måden vi arbejder på.

 

Eksempel på shaping:
Vi fortsætter med eksemplet med hesten og ballonerne. Denne gang træner vi med hesten, en øvelse den kan og finder nem. Vi sikrer den følelsen af succes og øger selvtilliden. – og i det fjerne: langt nok væk til at hesten ser det, men ikke er bange, er der en ballon. Når hesten stopper med at ”skæve til ballonen”, og træner upåvirket videre, så bevæger vi ballonen. Først fra side til side, siden op og ned, måske tilføjer vi flere balloner. Når hesten igen er rolig, kan vi gå lidt tættere på. Hele tiden undgår vi at få en flugt respons. Vi formerer/tilvænner ballonen, mens vi har adfærden/reaktionen under kontrol og dyrets nervesystem er i balance.

Disse eksempler viser tydeligt hvordan flooding og shaping er hinandens modsætninger. Vi mener at shaping giver et bedre resultat i længden. Det er dét vi arbejder med og det cavapoo hvalpe og cockapoo hvalpe fra os vil være vant til. Har du/I spørgsmål til hvordan I kan arbejde med shaping når I træner jeres hvalp, så spørg endelig. Vi vil meget gerne hjælpe og er her til det samme 😊 Har du købt hund et andet sted, og har brug for hjælp og vejledning tilbyder vi også dette. Skriv for at få en pris.

Dette er altså en liste med ting I kan tænke over som en del af træning og tilvænning, det er ikke det hvalpen mestrer til fulde når den kommer hjem til jer. Men vi er startet på det hele og vil gerne hjælpe jer videre. Listen er inspireret af MSD Animal Health.

 

Berøring og håndtering:

Berøring sender signaler fra alle kroppens dele til hjernen. Det aktiverer nerver, muskler osv. Det udløser kærlighedshormonet oxytocin, som fremmer tilknytning og gør os mere tilbøjelige til at acceptere et ensformigt liv. Det betyder kort sagt: RO i krop og sjæl, ergo det modsatte: stress og behov for nye stimuli hele tiden.

Det er altså ikke bare det at du skal kunne røre din hund overalt, eller at dyrlægen skal kunne det hvis fx hvalpen træder på en torn. Det er også en slags massage/fysioterapi hvor du øger hvalpens kropsbevidsthed og fremmer sandsynligheden for at den ved hvor dens pote er. Hvilket jo er med til at øge balancen, og meget andet. Så, det at vi hygger i sofaen, eller på et tæppe med vores hunde og rører dem overalt er indirekte med til at nedsætte risikoen for skader og øge deres livskvalitet.

Tilvæn hvalpen af blive rørt overalt:

Hoved, ører, mund, tænder, tandkød

Hals, nakke, snude

Poter og ben, negle og trædepuder

Halen, mave og omkring kønsorganerne (tæger kan fx finde på at sætte sig i lysken, man kan få blærebetændelse m.m. så glem ikke det område)

Træn at blive børstet, start med en blød børste og sæt målet til 1 minut

Accepter at få halsbånd af og på (noget man ofte glemmer at træne, da de jo går med det hele tiden)

Accepter at få snor af og på (og evt. sele)

Blid fastholdelse

Møde andre mennesker

Det er ofte også noget vi ikke tænker over, men det er vigtigt at få sammensat/opsøgt en bred vifte af forskellige mennesker i hvalpens prægningsperiode. Vi kan anbefale at man fx sætter sig på en bænk i en gågade, på en banegård, busstation, lufthavn og/eller udenfor et sygehus. Tænk kreativt på hvad I har af muligheder i jeres nærområde. Turen derhen skal ikke udtrætte hvalpen. Hvis du ikke har bil, men tager offentlig transport, så er det træning i sig selv.
Det kan være en god ide bare at træne små ting som kontakt øvelser, eller sit, måske være 2 afsted og træne indkald. Med snor og meget kort afstand imellem jer, på den måde sikre succes ved det I træner.

Så bliver alle de forskellige mennesker som ballonerne i eksemplet: en del af baggrunden, og tilvænning/shaping sker automatisk.

Mød:

 • Børn i forskellige aldre: (0-2 år) (2-6 år) (6-13 år) (13-17 år)
 • Unge, midaldrende, ældre
 • Handikappede, kørestolsbrugere, krykker
 • Støjende og højlydte personer
 • Stille og generte personer
 • Folk med hat, hætte, hoodie, hjelm
 • Folk med briller, solbriller og høretelefoner (store og små)
 • Mænd med skæg
 • Uniformerede personer
 • Postbudet
 • Folk med paraply
 • Folk med mundbind/visir var på et tidspunkt også en stor udfordring for mange dyr. Så præsenter din hvalp for det. Så er I godt rustet til fremtiden, eller en tur hos dyrlægen som måske har brug for mundbind/visir lige dén dag.

 

Lege med legetøj

Igen handler det om sanserne: struktur, lyde og forskelligheder. Det kunne være:

Papkasse, spand, foderbold, STOR bamse, mellem og lille bamse, tom plastikflaske, tygge legetøj, ben, Kong-legetøj og lignende i hård plast, hårde hundekiks, bløde hundekiks.

Et eksempel på sjovt legetøj med en spændende overflade.

 

Leg med mennesker

Lege med en bold kan gøres på mange måder. Vi fraråder lege der opilder til stress. Undgå kaste lege og se dette fra Dyrenes beskyttelse omkring leg med bold.

Leg med bold skal være kontrollere og kort tid af gangen. Undgå at din hund jagter bolde, som udover det psykiske vil medføre uhensigtsmæssige fysiske bevægelser: glid på gulv/græs osv. som forårsager en form for slag mod kroppen, Det er ikke rart at falde! Undgå vrid i ryggen, ben osv. Som sker under hurtige vendinger…

Leg med:

Reb, bamser, legetøj og dig selv!

 

Lyde

Vi kom ind på det i forrige blok, som du kan læse for at få eksempel på hvordan du kan introducerer din støvsuger. Hvalpene har mødt en masse lyde hos os, men alle lyde og rumklang er forskellige, og prægningsperioden er ikke forbi! Så træn videre og tænk over at tage disse lyde med ind i din træning

Støvsuger, føntørrer, blower, køkenlyde, lydtræning med cd (fyrværkeri, torden)

 

Andre dyr

Vi har sammen med hvalpene haft gode møder med høns, katte, andre hunde, heste, kaniner og akvariefisk.

Det kan I med fordel fortsætte med og tænke over om I måske skal besøge en dyrepark eller zoo inden prægningsperioden er forbi, så I også møder: får, geder, papegøjer, elefanter eller lignende. Det handler om at få nogle dufte ind, at have ro på afstand. Og nogle skal vi jo møde og snakke med. Nogle skal vi lære at gå forbi, uden at fare ud og ville hilse på alle. Så der er nok at tage fat på.

 

Overflader

At en hvalp skal møde forskellige overflader, er ofte et overset emne. Det er bare så vigtigt og når jeg nu skriver trapper. Så er det med den dybeste respekt for at hvalpe og unghunde IKKE må gå på trapper, før de er 1-1,5 år gammel. Men derfor er det stadig vigtigt at blive præsenteret for.

Græsplæne, fliser, linoleum og andre glatte overflader, trin og trapper, grus og sten, asfalt og fortov.

 

Dyrlæge træning og soignering

 • Allerede under berøring skriver jeg lidt om dyrlægen, og det er jo en vigtig del af det. Men hos dyrlægen er det jo mere end at blive rørt ved. Vi skal også:
 • Op på et bord
 • Blid fastholdelse på bordet
 • Undersøgelse
 • Medicinske lugte (fx ørerens, sprit)
 • Hårtørrer/blower og hundeklipper /trimmer

Så måske skal man bare være på bordet mens trimmeren ligger og snurrer. Hvis man snuser til den kan det udløse en godbid.
Her hos os har de gentagne gange været på bordet og få ordnet negle, hvalpen har fået klippet året på poterne og under/mellem trædepuderne. De har også fået det barberet med en trimmer og de er introduceret til blower og hårtørrer. Men husk at tage det hele forfra, det er jo et nyt bord, et nyt hus, nye mennesker, en ny maskine osv. osv. og spørg os. Brug os, vi kan facetime og sende videoer med vejledning. Der er en masse små tricks, og vi viser nogle når I er her. Men vi ved også godt at I kun hører en brøkdel, fordi hvalpene får jo meget af opmærksomheden.

 

Forskellige oplevelser

 • Udover det allerede beskrevne kan I også tænke over:
 • At se på forbipasserende trafik
 • Køre i bil
 • Gå en tur i en park, evt. med ænder og lignende
 • Gå en tur på en sti/fortov
 • Besøge en legeplads
 • Møde cykler og motorcykler
 • Køre i tog og bus
 • Gå en tur i byen
 • Gå en tur på landet
 • Gå en tur på stranden
 • Bevæge sig gennem en menneskemængde
 • Smage på forskellige fødevarer (obs. visse almindelige fødevarer er giftige for hunde)
 • Besøge strand og skov
 • Besøge dyreklinikker og daginstitutioner

RIGTIG GOD ARBEJDSLYST

 

 

 

 

Skriv et svar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Post comment