En lille ny hvalp i hjemmet; hvad så nu?

Alle hvalpe/hunde der kommer fra os har haft en god start, med opmærksomhed, præsentation af forskellige hverdagslyde, herunder fyrværkeri, flue-klaskeri, tab af legetøj/bestik, fødselsdags balloner og meget mere. De har mødt børn, unge mennesker, ældre mennesker, katte, høns, heste og andre hunde.

Alt sammen i en relativt beskyttet atmosfære, med tryghed, overskuelighed, kendte rammer/mennesker og fx mor og søskende. Vi hverken kan eller skal fjerne denne tryghed i løbet af hvalpens første 8 uger. Hvalpe, uanset om det er cavapoo hvalpe eller cockapoo hvalpe, så er de omkring 2 uger før de åbner øjnene, omkring 3 uger før de begynder at gå, 3-4 uger før de begynder at spise andet end deres mors mælk osv. Det er altså ikke længe vi har til at præsentere hele verden, og prægningsperioden er ikke slut når hvalpene flytter fra os. Af samme grund anbefaler vi at hvalpene er 9 uger før flytning, og de må også blive længere tid. Det er bare vigtigt at vi aftaler det på forhånd, så vi er afsætter den tid der skal til at fortsætte prægning og pasning udover de første 8-9 uger. Vi ved hvor vigtig tiden er, og vil gøre vores for at hjælpe jer gerne med at få en god start.

 

Shaping, at tilvænne noget

Vi bruger i vores præsentation af verden begrebet: shaping. Det er en tilvænningsproces og dette arbejde skal fortsætte efter flytning. Hvalpen er ved flytning ikke en fiks og færdig hund; det er en baby/tumling med en god start og mod på livet. Men det kan ændre sig, så du skal fortsætte det gode prægningsarbejde, og her kommer lidt introduktion til hvordan du kan gøre det. Du kan også læse mere i den pasningsvejledning der følger med vores hvalpe. Og vi står til rådighed med livslang sparring.

Når en hvalp flytter vil meget være nyt. Mange dufte, lyde, mennesker m.m. vil være nyt – og derfor skal du være der til at give tryghed. Du skal være særligt opmærksom på at være dig selv, og undgå at stresse eller bekymre dig. Hunden mærker det og de ved ikke hvorfor, så det vil give hvalpen stress og bekymringer.

Tro på at hvalpen har fået en super god start. Tro på at du kan det her!
Du har måske også børn, og de har klaret sig ret godt. Hvalpen er blot en baby/tumling på 4 ben. Så vis hvalpen verden og vis hvalpen den bekymringsfri med selvtillid. Hvalpen vil som børn gør, se på dig i forskellige situationer for at se hvordan hvalpen selv skal forholde sig.

Trænings eksempel med dig som forbillede

Scenarie: Der kommer en stor hund. Uplanlagt, og måske er den fri.
Du bliver bekymret for hvordan hvalpen mon tager det og om hvalpen bliver bange.
Du bliver bekymret og måske også lidt bange.
Hvalpen læser dig, og så bliver den bekymret og bange, trykker sig og vil flygte.

Eller !
Der kommer en stor hund.
Du tænker: ”Juhu en legekammerat!” Du siger højt og med lys stemme: ”Er din hund venlig? Må de hilse?”
Og du går frem og siger med lys stemme: ”Heyyyiiii” til den anden hund, sætter dig på hug og rækker hånden frem. Det betyder: Jeg er tryg og vil gerne snakke med dig.
Du snakker med den store fremmede hund.
Din hund bakker måske lidt ind mellem dine ben, den kigger ud, ligger sig måske lidt ned.
Hvalpen fortæller med hundesprog til den store hund: ”jeg er bare lille og vil intet ondt”.
Du skal lade din hvalp gemme sig lidt bag dig.
Hvalpen bliver modigere og vil gerne lige snuse lidt, og være med i den hygge du har med den anden hund.
ALT DIT FOKUS er på den anden hund, mens du hygger dig med at hilse på den, måske med lukkede knæ, så den ikke kan komme for tæt på din hvalp. (Nogle hvalpe stryger bare frem, også til fremmede hunde, men har den behov for at gemme sig bag dig er det altså helt okay.)

Du sender signaler om at alt er godt og trygt, ved at holde fokus på at hilse/styre mødet med den store fremmede hund.
Så beslutter du at mødet er forbi og går videre. Uanset om din egen hund har nået at hilse eller ej, pointen er at den ser DIG hilse og være tryg.

Vigtige øvelser

Det er ikke nødvendigvis smart at hilse HVER gang man møder en anden hund. pludselig er det dig der har en voksen hund som farer hen til en hvalp.
Kontakt øvelser/opmærksomhed og ro er derfor lige så vigtigt at træne. Er du i tvivl om hvordan du i øvrigt kan gribe gåture og møder an, så taler vi om det. Husk at vi giver livslang sparring med i købet.

Den første tid med en ny hvalp

Den første uge træner I primært indkald og opmærksomhed. Giv gerne guffer når hvalpen spontant af sig selv sætter sig ned. Når hvalpen er landet godt og farer rundt, så kan I begynde at tænke tilvænning til ændringer i miljøet, Et eksempel på det kan være støvsugeren, se nedenfor.

Shaping i prægningsperioden, som løber op til hvalpen er ca. 16 uger

Først skal du tænde støvsugeren og bare lade den stå. Evt. smid lidt guffer omkring den. Mange hunde er rædselsslagen for støvsugere, og uanset hvor meget vi har støvsuget, så vil alle have forskellige lyde, farver og størrelser, så gør jer selv den tjeneste at få lavet en tilvænning.  Det hedder shaping/desensibilisering.
1. den er der

  1. den larmer
  2. slangen bevæger sig
  3. slangen og maskinen bevæger sig
  4. du støvsuger rent faktisk, og når du gør det så går du væk fra hvalpen når hvalpen går hen til støvsugeren. På den måde kan hvalpen være med til at styre at støvsugeren fjerner sig. Det vil give selvtillid. Man må aldrig støvsuge hen mod sin hvalp.

Dette var en kort intro til træning og begrebet shaping, som kan være med til at give jer en god start sammen. Du/I kan se mere i vores pasningsvejledning som udleveres når depositum er modtaget.

Kom selv på flere eksempler som der med fordel kan laves shaping omkring.

Er du/I i tvivl om hvordan noget kan indlæres, eller deles op i delelementer, så spørg endelig. Vi er her for det samme og vil meget gerne hjælpe. Vil du skrives op til en hvalp fra os? Så kontakt os her.

 

Skriv et svar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Post comment