Pasningsvejledning

Når man køber hundehvalp hos os: kennel CremeDeLaCreme så sender vi vores pasningsvejledning på ca. 18-21 sider. Den er skrevet i et letlæseligt hverdagssprog og handler blandt andet om vores syn på hunde. Udover afsnit om sundhed, hvad der er giftigt for hunde, hvordan man træner en hundehvalp, og meget mere.

Pasningsvejledningen er ikke specifik på cavapoo hvalpe eller cockapoo hvalpe. Den er skrevet på baggrund af viden fra Pernilles uddannelse til adfærdsterapeut med speciale i hunde (kynologi = læren om hund), og vores erfaring gennem årene. Vi har været sammen siden år 2000. Vi havde vores første kuld sammen i 2002, før vi fik vores første barn. Læs mere om os her. Pasningsvejledningen er altså meget bred, og kommer ind på mange basis ting omkring det at have hund.

Herunder har vi indsat et afsnit fra den, omkring det at kunne tage ting fra sin hund. Husk at du/I er altid velkommen til at tage kontakt til os med spørgsmål. Skulle du stå og have købt hund et andet sted, og mangler vejledning, sparring eller adfærdsbehandling hjælper vi også gerne. Skriv for pris, for hvalpe/hunde købt hos os er der gratis livslang sparring ved behov.

”Man skal kunne tage et lækkert ben fra sin hund” (Et afsnit dedikeret til Simba)

– ”Og man skal passe på den ikke tager magten!”

– ”Er det en lille Alfa-han du har fået dig?”

Mange myter lever endnu i bedst velgående i hundeverdenen. Her er vores bud på hvordan de skal takles:

  • Du skal kunne tage et overlækkert ben fra din hund. Den kan endda lære at apportere et overlækkert ben, en skudt and eller andet.
    MEN dét skal læres og det skal indlæres sådan at du i starten bytter fx et legetøj til skinke eller kyllingetern. Vær her opmærksom på indholdet af salt. Hunde har som spædbørn sarte nyrer og tåler ikke salt. Jo renere gufferne til træning er, jo bedre. Se desuden opskriften på godbidder her, og læs mere i den fulde version af pasningsvejledningen, som sendes sammen med en masse andet information, ved reservation af hvalp herfra.
    Apport skal indlæres, som et signal: til at aflevere det man har i munden. At komme og bytte til noget bedre. Forud for at aflevere noget skal man altså kunne komme når der bliver kaldt.

Adfærd vi ønsker

Sådan er adfærd vi ønsker, ofte afhængig af træning af flere forskellige ting. Ting vi til sidst kan sætte sammen til et samlet mønster. Løbe ud, afsøge et område, samle op, komme hen, sætte sig på plads, aflevere osv. Det er altså en kompliceret øvelse at aflevere det man har. Denne gennemgang kan forhåbentlig være med til at lette tanken omkring hvordan man kan komme i mål med det 😊

Når du mange gange har skiftet sokker, legetøj og andet stof ud med fx skinketern, kan du begynde at bytte et kedeligt tørt knudeben til et saftigt stykke hamburgerryg. Sørg for at hunden vil smide det den har i munden, for at få det du har!
– men, altså først skal du træne indkald så hunden kommer hen til dig.
Hvalpen skal komme hen til dig med den sok den har taget, eller med legetøjet. Smider den det på vejen er det helt ok – du træner jo indkald = at hunden kommer når du kalder. Ros den for at komme <3
Har den ikke smidt det, så viser du den hvad du har i hånden af guf. I det samme den lader bamsen/pinden dumpe ud af munden siger du Slip –

– Og så giver du dine guffer.

Guffer, godbidder, snacks

Altså altid ALTID ALTID bytte til noget VIRKELIGT lækkert. Det vil nemlig lære hvalpen/unghunden at stole på at du ikke vil den ondt. At når du har ”et bedre bytte”, så kalder du og deler: DU sørger godt for den.

Tænk over dette: Du kan også godt få børn til at aflevere deres is, men de vil værge sig imod det. Måske græde og skælde ud. Måske vil de gemme sig næste gang de får en is, og være bange for at den bliver taget igen…
Hvis du vil bytte en gulerod eller lille vandis til en stor isvaffel, så vil de elske dig for det. Og næste gang de har en is; spørger de måske dig om du vil bytte igen!
De vil ikke tage magten fra dig fordi du giver dem 2 vaffelis. Tvært imod, så vil børn og hunde, typisk reagere ved at holde sig tæt til dig fremover.

  • Når man fodrer med råt (BARF) giver man hunden mange lækre ting. De skal have 10 % af deres egen kropsvægt i varierende kødtyper, som hvalp. En voksen kommer ned på 2 %. Måske var det noget for jer at fodre med det? Både cavapoo og cockapoo hvalpe vil være vant til at få et fuldfoder tørkost når de komme herfra. De har også smagt andre ting. Se mere under fanen: Foder.

En hund der stoler på dig vil aflevere sit overlækre ben uden tøven. Du skal være værd at stole på og hunde kan som børn godt lide tydelige voksne. De vil gerne gøre sig umage. Barren og forventningen du sætter skal passe til hvalpens alder. Indlæringen skal tilpasses dens erfaring.

Et verdenssyn

Vi ved det er meget udskældt at sammenligne hunde og børn. Alligevel er det lidt et gennemgående tema i vores pasningsvejledning. Og i vores omgang med hundene. Vi er alle pattedyr, sanse og følelsesvæsener. Det er fx bevist at hunden kan dufte nogle af vores sindsstemninger, som tristhed og glæde. Ved at sammenligne hvalpe med børn, og give eksempler, håber vi at kunne lette forståelsen for hunde. Vi vil gerne give jer mulighed for at tilpasse jeres samvær. Tilrettelægge jeres træning på en måde der stiller krav til hunden. Krav som hunden rent faktisk også kan leve optil.

Vi skal turde at være forældre for vores hunde, og det kræver også at indtænke noget tilknytning. Vi skal tænke på tillid og at sætte grænser i samværet. Du skal være tryg ved at tag ansvar for din hund. Vi ønsker med vores pasningsvejledning at give redskaber til at opdrage hundehvalpe til at være dejlige at være sammen med <3 som et fuldbyrdet medlem af familien.

Læs mere om os og vores familieopdræt af familiehunde her.